“Ik zie het als mijn missie om partijen en kennis samen te brengen, zodat er iets moois kan ontstaan”

“Ik zie het als mijn missie om partijen en kennis samen te brengen, zodat er iets moois kan ontstaan”

03/20/2025 - 09:26

Peter van der Aalst is nu bijna anderhalf jaar bezig met zijn Professional Doctorate. Hij doet in totaal vijf jaar onderzoek hoe street culture en sports kunnen bijdragen aan de aantrekkelijkheid en levendigheid van een stad. “Ik probeer beoefenaars, professionals en gemeentes samen te brengen.”
Leisure & Events
  • Kennis
  • Industry
  • Onderzoek

Professional Doctorate (PD) in het kort

Een PD is iets nieuws in het hoger onderwijs, naast de PhD in het wetenschappelijk onderwijs kun je nu ook promoveren in het hoger onderwijs. Momenteel is een pilotgroep van diverse hbo-instellingen in Nederland aan het testen wat een PD nu precies is of zou moeten zijn en hoe deze zich ten opzichte van een PhD verhoudt. Tijdens een PhD richt je je alleen op onderzoek, bij een PD heb je vier rollen, namelijk als onderzoeker, changemaker, innovator en professional. 

Het belangrijkste is dat je iets in beweging zet in het werkveld. Naast het werken aan het PD-project volg je ook cursussen, heb je intervisies en houd je een reflectieverslag en portfolio bij. 

Street culture en sports 
Peter van der Aalst richt zich op het domein Leisure, Tourism en Hospitality en onderzoekt hoe street culture en sports kunnen bijdragen aan een aantrekkelijke en levendige stad voor inwoners en bezoekers. Vanuit het onderwijs wordt hij begeleid en beoordeeld door Jeroen Klijs en Greg Richards. Frens Frijns, directeur poppodium 013, en Hildegard Winnubst-Assies, directeur BredaMarketing, begeleiden en beoordelen Peter vanuit het werkveld. 

Organisaties als poppodium 013 en Breda Marketing zijn erbij gebaad dat jonge creatieve mensen zich in de stad thuis voelen en er graag blijven. “Als die jongeren de stad verlaten, die creatieve humuslaag, dan droog je op als stad, is mijn stelling”, zegt Peter. “De kern is; hoe houd je jong creatief talent betrokken. Ze moeten zich thuis blijven voelen en de ruimte hebben om hun creativiteit te ontwikkelen. Dat levert niet alleen waarde voor henzelf op, maar zorgt ook voor een levendige, inclusieve en aantrekkelijke stad.” 

In de street culture en sports scene zijn veel jongeren actief. Denk bijvoorbeeld aan skateboarders, breakers, freerunners en jongeren die panna spelen. Veel steden willen iets met deze jongeren, maar ze weten niet hoe ze hen goed kunnen bereiken, faciliteren en binden aan de stad. “Ik doe onderzoek en ga in gesprek met de beoefenaars, maar ook met de facilitators en beleidsmakers”, vertelt Peter. 

Momenteel Peter houdt expert interviews met street culture & sports organisaties, met de verschillende doelgroepen en met beleidsmakers, maar is hij ook druk met focusgroepen, coderen en analyseren. Hij focust zich vooral op de steden Tilburg, Breda en Rotterdam, maar hij is ook in Kopenhagen geweest om in gesprek te gaan met experts. “Het belangrijkste doel is om te onderzoeken hoe de verschillende lagen uit de creatieve ecologie van een stad, van de bottom-up communities in de underground, tot de street culture organisaties tot beleidsmakers, het beste met elkaar samenwerken zodat het waarde voor de communities en de stad als geheel oplevert. Je wil iets creëren dat werkt voor jonge creatieven en de stad. Ik zie het als mijn missie, vanuit de rol van changemaker en innovator, om die partijen bij elkaar te brengen, elkaars taal te leren begrijpen, kennis te delen over wat de verschillende partijen nu willen en nodig hebben en uiteindelijk natuurlijk elkaar versterken om een steeds toffere stad te creëren. Er gebeurt natuurlijk al veel moois in de verschillende steden, maar er is echt nog heel wat te winnen om de werelden van de bottom-up communities en beslissers en beleidsmakers samen te brengen. ” 

Drempel naar de stad 
“Gelukkig word ik goed ontvangen door de groep beoefenaars, ondanks dat ik zelf natuurlijk al een tijdje geen jongere meer ben. Wat dat betreft pluk ik de vruchten van mijn ervaring en netwerk in de underground- en popcultuur en alle activiteiten die ik op dat vlak naast mijn baan bij BUas onderneem. Ik wil naast locaties zoals een skatepark ook de wijken in waar interessante dingen gebeuren, maar waar jongeren minder toegang hebben tot het centrum van een stad. Zo was ik bijvoorbeeld in Tilburg Noord. Als je twaalf bent is het een drempel om het kanaal over te steken om naar de stad te gaan, nog los van de financiële middelen die je nodig hebt om in het centrum iets te kunnen doen. Dan is het goed als er meer te doen is dichtbij de jongeren van de wijk”, legt Peter uit.

Op het podium 
Door dit onderzoek is Peter gevraagd om als keynote te spreken op het Urban Sports Congres in Almere in juni van dit jaar. Dit is een netwerk van Europese steden dat samen uitzoekt hoe ze beter bij jongeren en hun leefwereld en wensen kunnen aansluiten en hoe ze street culture & sports zo kunnen inzetten dat de communities zich erin herkennen en het ook waarde voor de stad oplevert

Met deze PD deelt Peter direct zijn opgedane kennis. Zo heeft hij een artikel geschreven voor het NRIT Trendrapport en is hij bezig met een artikel voor de nieuwe editie van Uncover Magazine. Zodra hij verder in het onderzoek is is hij van plan om ook een wetenschappelijk artikel schrijven. 

“Maar, het is meer dan alleen onderzoek doen. We zitten met deze PD echt in een pilotfase, dus we zijn ook veel aan het uitzoeken hoe dit traject nu werkt. Maar, er wordt in de tussentijd veel gedaan. Zo heb ik gesprekken met de gemeente Breda over hoe ik mijn kennis binnen het gemeentelijk apparaat kan laten landen en hebben de gemeente Tilburg en ik het gehad over een mogelijk street culture conferentie volgend voorjaar. Mijn doel is vooral om de partijen bij elkaar te brengen en met elkaar in gesprek te laten gaan. Ik ben een soort verbindende factor tussen de underground, professionals en beleidsmakers. En hoe meer kennis ik ontwikkel, hoe meer ik die natuurlijk in die gesprekken in kan brengen” 

Wat levert het BUas op? 
Deze PD-pilot geeft BUas de kans om, samen met andere hbo’s, te onderzoeken wat een PD voor meerwaarde heeft voor het onderwijs en de praktijk. Er wordt veel nieuwe kennis opgedaan en er wordt gebouwd aan het vergroten van het zakelijk en onderwijs netwerk. Peter past zijn kennis toe bij modules van de Master Strategic Events Management, maar heeft bijvoorbeeld ook bij de minor Inclusive Placemaking een gastcollege gegeven en in de propedeuse wordt hij binnenkort ook betrokken om zijn kennis met de studenten te delen. Afgelopen juni heeft hij een presentatie bij de ATLAS conferentie gegeven en bij het World Leisure Congres, dat in augustus 2025 plaatsvindt, organiseert hij samen met een aantal collega’s en buitenlandse gasten een sessie. 

Peter van der Aalst is naast zijn PD ook MT-lid en docent. Daarnaast is hij RvT- en bestuurslid bij Roadburn Festival, Blind Walls Gallery, Turf Event en Mass Productions. En hij zit nog in de commissie van het Brabant C en het ASMLFonds, dat subsidieaanvragen van culturele projecten in de Brainport regio.

“Ik heb het druk, maar vind het ook allemaal heel erg leuk om te doen en de combinatie van al die activiteiten versterkt elkaar alleen maar”