Leren van de geschiedenis

Leren van de geschiedenis

09/28/2023 - 16:13

In samenwerking met Otto Frank is in 1957 de Anne Frank Stichting opgericht. Otto Frank vond het erg belangrijk dat jongeren zich inzetten voor de maatschappij en met een terugwerkende kracht kijken naar de toekomst. Otto: “Helpen, werken aan vrede, tolerantie en begrip. Dat is het belangrijkste wat we moeten doen.” (Frank, 1960) Vanuit deze gedachte is de Anne Frank Stichting met het jongerenteam gestart. Het jongerenteam is een groep van jongeren die erg betrokken zijn bij de huidige maatschappij en met elkaar aan de slag willen om de wereld een mooiere plek te maken door over onderwerpen als discriminatie en vooroordelen te leren en deze bespreekbaar te maken.
Leisure & Events
  • Uncover

Het jongerenteam 
Elk jaar wordt er door de Anne Frank Stichting een nieuw jongerenteam gevormd dat zich bezig gaat houden met maatschappelijke kwesties. De jongeren nemen een jaar lang actief deel aan meerdere bijeenkomsten waar, aan de hand van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en in het specifiek Anne Frank, in gesprek gegaan wordt over onderwerpen zoals identiteit, vooroordelen en discriminatie. Er wordt een link gelegd tussen de gebeurtenissen van vroeger en van nu. Wat zien we terug van deze onderwerpen in onze huidige maatschappij en wat kunnen we hiervan leren voor de toekomst? Met deze vraag gaat het jongerenteam aan de slag tijdens een meerdaagse bijeenkomst.  

Tijdens deze bijeenkomst worden er verschillende activiteiten organiseert zoals een wandeling langs oorlogsmonumenten, een bezoek aan het Anne Frank huis en een gesprek met een oorlogsoverlevende. Ook staat het gesprek met elkaar aangaan centraal, leren van elkaar en kritisch durven zijn. Wat moet er volgens jou bespreekbaar gemaakt worden? Vanuit de beantwoording van deze vraag gaan alle leden in groepen een project opzetten om het gekozen onderwerp aan het licht te brengen bij een groter publiek. Zo heeft een van de deelnemers vorig jaar een online tijdschrift gemaakt en deze via stickers met QR-codes door het hele land verspreid. 

Aan het einde van de meerdaagse bijeenkomst is het de bedoeling dat er een actieplan ligt om vervolgens tot een eindproduct te komen. Hiermee gaan ze de rest van de tijd aan de slag. Aan het einde van het jaar krijgen de groepen de kans om hun project te presenteren. Een van de deelnemers is vanuit Syrië gevlucht naar Nederland. Hij heeft zich een lange tijd erg eenzaam gevoeld. Vanuit dit gevoel heeft hij zijn actieplan gemaakt, met als doel mensen verbinden. Hij heeft het platform ‘DeStereotyped’ opgericht, waarbij hij mensen over de hele wereld inspirerende verhalen laat delen en hiermee mensen in contact brengt met elkaar. Later in 2022 heeft hij hiermee een Young Amsterdam Award gewonnen.  

Toekomst 
Op dit moment is de Anne Frank Stichting druk bezig met een nieuwe insteek omtrent het jongerenteam. Hierbij wordt er extra aandacht besteed aan het koppelen van het jongerenteam aan het Youth Network, het internationale team van de Anne Frank Stichting. Om dit vorm te geven is het erg belangrijk om zoveel mogelijk feedback te verzamelen van alumni. In plaats van dit jaar aan de slag te gaan met een nieuw jongerenteam is ervoor gekozen om meer te focussen op het versterken van het netwerk. Dit wordt gedaan door vier meetings te organiseren waarvoor alle alumni van het jongerenteam worden uitgenodigd. Tijdens deze meetings worden er verschillende activiteiten georganiseerd en wordt er gebrainstormd met de alumni over de toekomst van het jongerenteam. Dit moet leiden tot een beter internationaal netwerk waarbij het helpen van mensen, werken aan vrede, tolerantie en begrip immer een prominente rol in blijven nemen.  

Bronnen

  • Frank, O. (1960). Opgehaald van https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/de-tijdlijn/#39