Een pluim voor toegankelijkheid want goed voorbeeld doet volgen

Een pluim voor toegankelijkheid want goed voorbeeld doet volgen

07/04/2023 - 12:55

In gesprek met Rick Brink, de eerste minister van Gehandicaptenzaken, over inclusiviteit, toegankelijkheid en welkom zijn. Momenteel is Rick directeur Belangenbehartiging bij Stichting SWOM (Studeren en Werken Op Maat), ambassadeur van het Gehandicapte Kind, en adviseur en spreker op het gebied van inclusie.
Leisure & Events
  • Uncover

Minister van Gehandicaptenzaken is een aansprekende baan waarin je het verschil kunt maken. Hoe ben je minister geworden en met welke ambitie stapte je in dit traject?

Het begon eigenlijk als een grap. Ik was destijds fractievoorzitter namens het CDA in Hardenberg en werd door een aantal zorgbestuurders getipt dat de KRO-NCRV een programma ging starten om een minister van Gehandicaptenzaken aan te stellen. Zij vonden de combinatie van media en politiek wel bij mij passen. Gelukkig werd ik, als jongen uit de provincie, uitgenodigd om naar Hilversum, het Media-Mekka van Nederland, te komen. Op de eerste vraag “Hoe zou jij het ministerschap invullen?” gaf ik aan dat ik snapte dat KRO-NCRV een mediabedrijf is waar impact een grote rol speelt en dat je dat op verschillende manieren kunt doen. Er zijn mensen nodig die op het Malieveld willen staan, maar dat is niks voor mij. Ik zie mezelf krachtiger vanuit de dialoog. Voor mij moest de link naar de politiek duidelijk gelegd worden. En er moesten doelen gesteld worden die binnen een jaar haalbaar en zichtbaar waren (aangezien dit de duur van de aanstelling is). Vanuit die politieke lading wilde ik een minister zijn voor alle mensen met een beperking; fysiek, mentaal en alle generaties.

Wat waren de belangrijkste onderwerpen op jouw agenda? Ben je geslaagd in je missie om impact te hebben?

We hebben ons heel veel gemengd in de actualiteiten, pro-actief en re-actief. Toen we een half jaar op weg waren stelden we ons echter de vraag of we ook dingen voor elkaar aan het krijgen waren. Daarna zijn we minder op missie en meer inhoudelijk aan de slag gegaan rondom enkele speerpunten.

Het eerste speerpunt was ons te richten op kinderen. Het streven naar een inclusieve stad hebben we vertaald naar samen naar school gaan en samen spelen. Kinderen leren het makkelijkste in de speeltuin wat beperkingen en verschillen zijn wanneer niet iedereen er hetzelfde uit ziet als zijzelf. Met een knipoog naar het Pensioenakkoord, hebben we een ‘Samen Speelakkoord’ opgesteld met daarin opgenomen organisaties die zich committeerden met concrete beloften. Het ministerie VWS faciliteerde een ‘Samen Spelen Netwerk’ voor gemeenten voor kennisdeling en om speelplekken concreet te realiseren. Daarbij stapten ook Gehandicapte Kind, Jantje Beton, Hogescholen Utrecht, Stichting Jongeren op Gezond Gewicht, KRO-NCRV, en vele anderen in. Samen hebben we kunnen bewerkstelligen dat dit op de agenda van VWS staat. Bovendien zijn er meer van deze speeltuinen in het land gekomen. Kamerleden werden meegenomen naar deze plekken om ze duidelijk te maken dat als ze over vijf jaar daadwerkelijk een inclusieve samenleving willen zijn, juist dit de plekken zijn waar ze moeten beginnen.

(...)

 

Verder lezen? Download hieronder de gehele uitgave van Uncover 2022.

 

Portretfoto 3 is gemaakt door Stijn Ghijsen.
Laatste foto is gemaakt door Frank van der Burg.